In de omgeving rond Arnhem en Duiven zijn er zes boerenbedrijven uitgekocht om o.a. de doortrekking van de A15 te kunnen realiseren. De snelweg kan worden gerealiseerd, zo is het idee, omdat de stikstof van de zes boerenbedrijven wordt gebruikt om de stikstof van de nieuw te maken snelweg te compenseren.

 

Van de stoppende boerenbedrijven uit Lunteren, Winterswijk, Middelaar, Haarlo en Molenschot wordt de stikstofemissie aangekocht en gebruikt voor het verlengen van de snelweg. Men noemt dit ook wel extern salderen: stikstofemissie (en daarvan de gerealiseerde capaciteit) van het ene bedrijf (saldogever) wordt verkocht aan een ander bedrijf (saldo-ontvanger), waardoor de milieubelasting op een bepaald natuurgebied gelijkt blijft of zelfs verbeterd. De saldo-ontvanger mag maximaal 70% van de gerealiseerde capaciteit gebruiken.

 

De doortrekking van de A15 is nog niet rond, omdat het in de provincie Gelderland op dit moment niet mogelijk is om extern te kunnen salderen. Het zal daarom afwachten zijn wat de mogelijkheden worden hieromtrent. In januari 2021 deed de Raad van State al een tussenuitspraak over dit plan (ECLI:NL:RVS:2021:105).

https://www.raadvanstate.nl/@124071/201702813-1-r3/ 

De stikstofberekeningen rond de weg zijn te beperkt uitgevoerd, zo luidde het oordeel toen.

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen of heeft u vragen? Neem dan contact op met ons kantoor.