Uniek en fraai gelegen landgoed in de Veluwse bossen

Details

Locatie: Garderen, Apeldoornsestraat 173-175
Oppervlakte: 10.82.50 m2
Vraagprijs: € 1.375.000,- k.k.
Status: Verkocht

EEN UNIEK EN UITERST FRAAI GELEGEN LANDGOED IN DE VELUWSE BOSSEN

OMSCHRIJVING

Te midden van de bossen van De Veluwe, maar op korte afstand van uitvalswegen, ligt het prachtige LANDGOED Garderen Beheer II, een ultieme stek voor de paardenliefhebber. Het landgoed bestaat uit diverse karakteristieke opstallen, bos en landbouwgrond en is gerangschikt onder de Natuurschoonwet 1928 (niet opengesteld). De totale oppervlakte van het landgoed bedraagt circa 10.82.50 hectare. Door de rust, de ruimte en de prachtige natuur ervaar je hier iedere dag een beetje als vakantie!

De huidige bebouwing is opgericht in de jaren ‘30 van de vorige eeuw. In de loop der jaren zijn er nieuwe stallen bij gebouwd. De locatie heeft thans een functie als paardenhouderij en fokbedrijf. Op het landgoed bevinden zich twee woningen (Apeldoornsestraat 173 en 175), diverse bijgebouwen, cultuurgronden en bossen. Het landgoed heeft aan de achterzijde een inrit aan de Oude Nijkerkerweg, waardoor u eindeloos met de paarden kunt uitrijden door de Garderense bossen en over de heide.

Landgoed Garderen Beheer II ligt ten zuiden van het dorp Garderen in een bosrijk gebied, nabij de provinciale weg N344 van Voorthuizen naar Nieuw-Milligen. Garderen, ook wel het ‘Laren van de Veluwe’ genoemd, in het voor Nederland uitzonderlijke glooiende landschap is van oudsher een belangrijke kern in die omgeving en heeft zich ontwikkeld tot een toeristische trekpleister die ook voor de bewoners veel mogelijkheden biedt met goede ambachtszaken en uitstekende horeca. Tot de bewoners behoren opmerkelijk veel kunstenaars en artiesten. Niet echt vreemd, want het is een inspirerende omgeving en dat op slechts een half uur van de Randstad.

INDELING LANDGOED

De verschillende terreindelen van het landgoed zijn als volgt onder te verdelen:
– Landbouwterrein: 5.42.03 hectare
– Bos en houtopstanden: 4.43.60 hectare
– Erf / overige terreinen: 0.96.87 hectare
Ter plaatse van de woningen en de bedrijfsgebouwen is een bouwvlak aanwezig met een oppervlakte van circa 3.200 m².

WONING NR. 175

Deze woning dateert uit 1958 en is opgetrokken uit steens- / spouwmuren en gedekt met deels pannen dak en deels bitumen. De begane grond beschikt over dubbel glas, de verdieping is voorzien van enkel glas en dakisolatie. De woonoppervlakte bedraagt circa 160 m².
Indeling:
Begane grond: hal, voorzien van plavuizenvloer, toilet, garderobekast. Woonkamer met open haard, houtkachel en centrale verwarming. Tussenkamer (hobbyruimte/bibliotheek), toilet, slaapkamer met douchecabine. Ruime woonkeuken, gang, zijkamer, washok en berging.
Verdieping: overloop, bergzolder, slaapkamer, doucheruimte/wastafel.

WONING NR. 173

Deze woning is opgetrokken uit steens- / spouwmuren en gedekt met pannen dak. De woonoppervlakte bedraagt circa 70 m².
Indeling:
Begane grond: hal, trapopgang naar verdieping met aldaar een slaapkamer met inbouwkast en badkamer met ligbad, hal met zicht op de deel / paardenboxen beneden, toilet, eenvoudige kleine keuken, woonkamer voorzien van laminaatvloer en open haard, balkon/dakterras met bitumen vloer.

De deel grenst aan nummer 175 en vormt als het ware de begane grond van nummer 173. Op deze deel bevinden zich de paardenstallen: vijf boxen voorzien van steens afscheidingen. Aan de achterzijde van de deel, richting huisnummer 175, bevindt zich een grote keuken/ vergaderruimte met doorzicht naar de stallen.

Aangebouwd aan de woningen bevinden zich in het complex voorts een schuurtje/opslag, stookhok met houtketel met een capaciteit van 50.000 Kcal, opslag/werkplaats met een (niet vloeistofdichte) betonvloer. Boven bevindt zich een hooizolder. Aangrenzend staan een oude koestal (oude varkensstal, nu in gebruik als opslag) en een houten bijhok.

OPSTALLEN

Op het erf staat een grote schuur, opgetrokken uit steens wanden en met pannen gedekt. De afmetingen bedragen circa 10,4 x 22 meter. De schuur is volledig onderkelderd, opgetrokken met steenskolommen en metselwerk. Inpandig in deze grote schuur bevinden zich bovengronds een opslag, werkplaats, werktuigenberging met houten spanten en betonvloer en voorzien van een zoldering.
De zeer royale wijnkelder is ingericht met wijnstellages. Hier bevindt zich ook een goederenlift met een capaciteit van 1 ton.

Rondom en nabij de binnenplaats staan de volgende opstallen, waarvan een aantal over krachtstroom beschikken:
• Half open paardenstal, opgetrokken uit steen en houten spanten, met pannen gedekt. Afmetingen circa 6 x 23 meter. Niet geïsoleerd en half open. Ingericht met 2 veulenboxen en 4 paardenboxen;
• Halfopen loodsen, 4 stuks, opgetrokken uit hout en gedekt met deels ABC platen en deels ABC vrije golfplaten (afmetingen circa 4,5 x 13 meter);
• Opslag/werkplaats (afmetingen circa 9,80 x 18,20 meter);
• Stalling/carport (pannen gedekt) van circa 5 x 10 meter, met ruimte voor drie voertuigen;
• Houthok;
• Verharde mestplaat;
• Paardenbak;
• Stap- / tredmolen met een doorsnede van 33 meter;
• Open stal naast de paardenbak, met gepotdekselde wanden en met pannen gedekt, met ruimte voor vier voertuigen.

De erfverharding bestaat uit klinkers en stelconplaten. Tussen de opstallen bevinden zich enkele monumentale bomen.

Verspreid over het landgoed liggen nog de volgende opstallen:
• Twee paardenstallen met een opslag. Opgetrokken in hout op steens voet, met abc vrije golfplaten gedekt;
• Schaapskooi van circa 6 x 10 meter. Opgetrokken uit gepotdekselde wanden en met pannen gedekt.

PLANOLOGIE

Ter plaatse van de woningen en de opstallen geldt de enkelbestemming ‘Wonen’, met de functieaanduiding ‘specifieke vorm van wonen –agrarische nevenactiviteit’.
Tevens gelden de dubbelbestemmingen ‘Waarde – Openheid en Reliëf’, ‘Waarde – Archeologie 1’, met de functieaanduiding ‘specifieke vorm van waarde – archeologie 1 – hoge verwachtingswaarde’ en de gebiedsaanduidingen ‘overige zone – ecologische hoofdstructuur’ en ‘reconstructiewetzone – extensiveringsgebied GV’.
Enkele percelen zijn bestemd als ‘Agrarisch’. Deze bestemming betreft alleen de landbouwgrond. Er is hier geen sprake van een bouwvlak. Het bestemmingsplan laat het houden van paarden toe, let wel: niet het bedrijfsmatige fokken van paarden. Uitgaande van de huidige situatie mogen 10 volwassen paarden gehouden worden.
De bossen hebben de bestemming ‘Natuur’.
Conform de huidige bestemming ‘Wonen’ is gebruik van ruimten binnen de ‘woning’, een ‘woongebouw’ of ‘kleine woning’ ten behoeve van de uitoefening van één of meer aan huis verbonden beroep, kleinschalig bedrijf en/of bed & breakfast toegestaan, voor zover dit gebruik ondergeschiktblijft aan de woonfunctie en onder voorwaarden.
Ter plaatse van de aanduiding ‘specifieke vorm van wonen – agrarische nevenactiviteit’ zijn bedrijfsmatige agrarische nevenactiviteiten toegestaan. Dit houdt verband met de activiteiten die de laatste bewoners sinds jaar en dag op de locatie hebben uitgevoerd. De oppervlakte mag niet meer bedragen dan de bestaande oppervlakte van de gebouwen voor agrarische nevenactiviteiten.

De grote oppervlakte aan bijgebouwen biedt veel mogelijkheden. Naast hergebruik van de bestaande opstallen kan er ook gekozen worden voor een functiewijziging (naar wonen, bedrijvigheid of nevenactiviteiten). Het functieveranderingsbeleid van de gemeente Barneveld biedt diverse mogelijkheden voor deze prachtige locatie.

LIGGING

Het landgoed ligt in een gebied dat ontstaan is op een hoge stuwwal die in de voorlaatste ijstijd door de landijs lob in de Gelderse Vallei is opgestuwd. In de laatste ijstijd is daar dekzand overheen gewaaid. In het zand zijn door afstromend water dalletjes uitgesleten, die merendeels in zuidwestelijke richting lopen. Het landschap rondom Garderen is door deze processen golvend van karakter, met soms vlakker en soms steiler reliëf. Dit gebied kent een zeer lange bewoningsgeschiedenis die teruggaat tot de late Steentijd / vroege Bronstijd, toen de hier nog aanwezige grafheuvels werden opgeworpen. In de 12de – 16de eeuw bestond het landschap hier uit een halfopen tot open eikenvegetatie met een ondergroei van heide en grassen.
De omgeving van het landgoed was aan het begin van de 19de eeuw door heide gedomineerd. Het bos dat nu bestaat was toen niet aanwezig. Het gebied bestond uit open heideterrein en zandverstuivingen vanwege het intensieve agrarische gebruik (heideplaggen ten behoeve van de schapenhouderij). Vanaf halverwege de 19de eeuw is het gebied ten noorden van het landgoed ingeplant met en beheerd als eikenhakhout.

NATUURSCHOONWET 1928

De rangschikking onder de Natuurschoonwet 1928 resulteert erin dat de woningen, de bijbehorende opstallen en grond in aanmerking komen voor voordelige fiscale voorzieningen, die de fiscale lastendruk verminderen. Waaronder onder voorwaarden, vrijstelling overdrachtsbelasting, schenking of erfbelasting en vermogensrendementsheffing. Deze rangschikking is gebonden aan voorwaarden. Om in aanmerking te blijven komen voor de onder de Natuurschoonwet 1928 vallende fiscale voorzieningen dienen deze voorwaarden in acht te worden genomen. Voor verdere informatie betreffende de voordelen van deze rangschikking en de voorwaarden, kunt u contact opnemen met de verkopend makelaar.

Voor informatie, afspraken voor bezichtigingen en biedingen kunt u zich wenden tot:

Rentmeesterskantoor Noordanus & Partners BV, telefoon 085 – 485 26 00
E-mail: info@noordanuspartners.nl

Collegiaal met:
Drieklomp Makelaars en Rentmeesters
E-mail: info@drieklomp.nl

BIJZONDERHEDEN

• De opstallen zijn voorzien van asbestcement golfplaten.
• In de koopovereenkomst worden de ouderdomsclausule en de asbestclausule opgenomen.
• Alle nutsvoorzieningen zijn aanwezig.
• Kosten komen voor rekening van koper. Hieronder vallen in ieder geval de eventuele verschuldigde overdrachtsbelasting, btw en de notariskosten.
• Aanvaarding in overleg.

Vraagprijs € 1.375.000,- k.k.

Interesse

Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Contact

Voor informatie, afspraken voor bezichtigingen en biedingen kunt u zich wenden tot Rentmeesterskantoor Noordanus & Partners BV.

T +31 (0)26 – 379 20 75
E info@noordanuspartners.nl